‹ Referenssit

Kasvua verkkokauppaan älykkäillä suosituksilla

  • Digitaaliset palvelut

Talotarvike.com on yksi Pohjoismaiden ensimmäisistä verkkorautakaupoista.

Haaste

Talotarvike haki Talent Baselta apua tuotesuosittelujen automatisointiin. Verkkokaupan tuotevalikoimasta löytyy yli 25 000 artikkelia, joiden tehokas ja monipuolinen linkittäminen manuaalisesti on käytännössä mahdotonta. Yhteistyössä Talent Basen kanssa kehitettiin älykkäät suosittelut, jotka toivat manuaalisen linkityksen tilalle uuden ja monipuolisemman tavan löytää asiakkaalle sopivia tuotteita.

Ratkaisu

Suosittelualgoritmia kehitettiin testaamalla erilaisia skenaarioita ja analysoimalla tuloksia. Koska suurin osa asiakkaista eivät kirjaudu sisään verkkokauppaan, suosituksia ei pysty tekemään ostoshistorian perusteella, vaan täytyy tutkia mitä sivuja kävijät ovat istuntonsa aikana selailleet. Lopputuloksena syntyi älykäs algoritmi, joka tekee tuotesuositteluja analysoimalla muiden kävijöiden selaushistoriaa.

”Talent Basen asiantuntijoilla on rautainen tekninen osaaminen, mutta he ymmärtävät myös business-logiikan. Tämän ansiosta konseptia kehitettiin aidosti liiketoiminnan näkökulmasta. Meidän projektissa suosituksilla haluttiin enemmän ja arvokkaampia ostoskoreja”, kertoo Jani Molin Talotarvike.com:sta.

Itse ratkaisu toteutettiin avoimella lähdekoodilla. Vaihtoehtoina olivat R:n Recommenderlab-kirjasto, Javalla tehty Mahout tai jokin tuote, kuten PredictionIO. Koska suosittelualgoritmeihin haluttiin vaikuttaa hyvin tarkalla tasolla, päädyttiin toteuttamaan suosittelija Mahout:lla, koska Java on yleisempi ohjelmointikieli yritysmaailmassa kuin R.

Tulokset

Älykkäät suosittelut hyödyntävät tässä tapauksessa muiden kävijöiden tekemiä selailupolkuja, ja näin saadaan tuotua enemmän asiakasta kiinnostavia tuotteita esille. Tulokset kertovat, että Talent Basen toteuttaman suosittelualgoritmin avulla saadaan samalle kävijämäärälle myytyä enemmän ja useammin.

”Verkosta tulee 5-10% enemmän liikevaihtoa nyt, kun olemme implementoineet älykkäät suosituslistat. Saamme enemmän ostoskoreja, enemmän tuotteita ja arvokkaampia ostoksia. Olemme erittäin tyytyväisiä tapaan, jolla Talent Base toteutti ratkaisun ja ennen kaikkea lopputulokseen”, kertoo Jani.