Ratkaisumuotoilijan tarina: Tuula Kärkkäinen

‹ Yritys

Kun Tuula eksyi puolivahingossa ensimmäisenä yliopistosyksynään kuuntelemaan pääaine-esittelyä käytettävyydestä, jotain loksahti paikoilleen. Hän ymmärsi löytäneensä oman juttunsa.


Tuula oli päässyt heittämällä sisään Tampereen teknilliseen yliopistoon (TTY) erinomaisen lukio- ja pääsykoemenestyksen siivittämänä. Ajatuksena oli valmistua kaksoistutkintoon diplomi-insinööriksi ja opettajaksi, mutta lopulta käytettävyyden opinnot veivät mukanaan. Opinnoissaan Tuula pääsi yhdistämään vahvuuksiaan ja kiinnostuksenkohteitaan: analyyttistä ajattelua ja ongelmanratkaisua tavallisten ihmisten hyväksi.

Tuulan haaveena oli päästä työhön, jossa voi auttaa ihmisiä saavuttamaan toimivamman arjen tekniikan keinoin. Ennen valmistumistaan hän työllistyi TTY:lle tekemään Nokia Research Centerin toimeksiantona diplomityötä aiheesta Personal Content Metadata Management on Mobile Devices. Diplomityön valmistuttua Tuula jatkoi tutkimustyössä NRC:n ja TTY:n yhteistyöprojektissa ja sen jälkeen yksityisellä sektorilla moninaisissa tehtävissä käyttäjätutkimuksen, palvelumuotoilun ja käyttöliittymäsuunnittelun parissa.

Ennen Talent Baselle siirtymistä Tuulan antoisin ja opettavin rooli oli UX-asiantuntijan tehtävät IKEAlla Etelä-Ruotsissa. Globaalissa suuryrityksessä toimiminen opetti hallitsemaan monimutkaisia kokonaisuuksia. Talent Baselle Tuula siirtyi maaliskuussa 2017 ja tekee nyt vakuutusalan asiakkaalle konseptisuunnittelua. Tulevaisuudessa Tuula haluaa kehittää ja toteuttaa räätälöityjä laadullisia UX-mittareita digitaalisille palveluille sekä rakentaa prosessin kerätyn tiedon järjestelmälliselle hyödyntämiselle.

Tuulan mielestä ratkaisumuotoiluhaasteissa ei ole lopulta useinkaan kyse siitä, onko asia teknisesti mahdollinen, vaan enemmänkin ihmisten kyvystä yhteistyöhön ja -ymmärrykseen.

Tuula kertoo ratkaisumuotoilijan arjen olevan motivoivaa sen vaihtelevuuden ja opettavaisuuden ansiosta. Jokainen tehtävä on erilainen ja antaa tekijälleen jotain uutta. Työssä saa myös yhdistää luovuutta sekä loogista päättelykykyä. Tuulan mielestä ratkaisumuotoiluun kuuluvat tärkeinä osina terve kriittisyys ja taito kyseenalaistaa asioita. Ratkaisumuotoilija pohtii aina, onko ratkaistava ongelma alun perin ymmärretty oikein ja tarkastellaanko asiaa tarpeeksi laaja-alaisesti.

Lue myös Tuulan esittely